کد خبر : ۲۶۱
۳۰ مهر ۱۳۹۹ ۱۸:۲۸
کاربرد اصلی استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین، امکان جمع آوری اطلاعات از مناطق پرخطر و دور از دسترس و واکنش سریع در مدیریت بلایا و حوادث طبیعی در حوزه پدافند غیرعامل است.
پهپادها در فرماندهی و کنترل صحنه های نبرد
فرماندهی و کنترل سیستمی است که شیوه‌های لازم برای جمع‌آوری، پردازش و انتشار اطلاعات در خصوص کارکنان، تجهیزات و تأسیسات نظامی را فراهم می‌کند. این اطلاعات موردنیاز فرماندهان و تصمیم‌گیرندگان بوده و در طرح‌ریزی،‌ سازماندهی، هدایت، هماهنگی، کنترل و نظارت عملیات، به منظور اجرای مأموریت، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

در سال های اخیر به منظور کاهش هزینه ها و خطرات بکارگیری، پهپادهای کوچک به طور چشم گیری مورد توجه نیروهای نظامی قرار گرفته است. داشتن اطلاعات به روز و کاربرد صحیح آنها یکی از مباحث مهم در فرماندهی و کنترل می باشد. هواپیماهای بدون سرنشین علاوه بر تامین محصولات سه بعدی با مقاصد دفاعی و نظامی، مزایای متعددی از قبیل صرفه جویی در زمان، کاهش هزینه، سرعت بالا و نیاز کمتر به افراد متخصص و تجهیزات خاص نسبت به فتوگرامتری هوایی سرنشین دار و نقشه برداری زمینی دارا می باشند. کاربرد اصلی استفاده از پرنده های بدون سرنشین، امکان جمع آوری اطلاعات از مناطق پرخطر و دور از دسترس و واکنش سریع در مدیریت بلایا و حوادث طبیعی در حوزه پدافند غیرعامل است. با استفاده از تکنیک های مدرن، ترکیب صحیح تصاویر و اطلاعات سنجنده ها و استفاده از سیستم های پردازشی نوین تصاویر می توان به اطلاعات نظامی تصویری گوناگونی دست یافت. این اطلاعات پس از ورود به سیستم های اطلاعات مکانی تجزیه و تحلیل شده و اطلاعات مورد نیاز فرماندهان و تصمیم‌گیران را تهیه نمود. با توجه به ضرورت حضور این گونه سیستم ها در کاربردهای عملیاتی و جدید بودن موضوع کاربرد آنها در مقایسه با سیستم های دیگر، نیاز به امکان سنجی از این گونه سیستم ها در کاربردهای تهیه اطلاعات مکانی را امری کاملاً محسوس نموده است.

 
به طور کلی مضمون فعالیت فرماندهی و کنترل را می‌توان در هفت کارکرد اصلی به شرح زیر خلاصه کرد:
1ـ جمع‌آوری، پردازش و تحلیل مداوم داده‌های محیطی
2ـ توجیه مأموریت‌، ارزیابی وضعیت و تصمیم‌گیری
3ـ مرتبط‌سازی دستورات (خطوط ارتباطی) به فرماندهان رده پائین و عناصر کنترل نیرو
4ـ برنامه‌ریزی عملیاتی، سازماندهی تعاملات و هماهنگ‌سازی تلاش‌ها
5ـ پشتیبانی همه جانبه و دستوردهی مداوم به نیروها جهت نگهداری آنها در سطح مناسب آمادگی رزمی
6ـ اصلاح امور سازمانی با هدف تأمین نیاز مأموریت‌های رزمی
7ـ ‌فرماندهی و کنترل نیرو در صحنه
 
Collins, John M فرماندهی و کنترل را فراهم نمودن پرسنل (کارکنان)، تجهیزات، تسهیلات، روش‌ها و شیوه‌های لازم برای جمع‌آوری، پردازش و توزیع اطلاعات برای تصمیم‌گیرندگان به منظور طرح‌ریزی، برنامه‌ریزی، هدایت عملیات و اعمال کنترل و نظارت می داند. استفاده پیوسته از اقدامات امنیتی، فریب نظامی، عملیات روانی، جنگ الکترونیک برای محروم کردن دشمن از اطلاعات، تحت تأثیر قرار دادن دشمن، کاهش یا انهدام امکانات فرماندهی و کنترل دشمن، تقویت امکانات فرماندهی و کنترل دولت‌های دوست در برابر چنین اقداماتی از سوی دشمن، از جمله وظایف فرماندهی و کنترل است.
 
کارکردهای اصلی در فرماندهی و کنترل به شرح زیر می‌باشد:
1ـ جمع‌آوری، پردازش و انتشار مداوم اطلاعات محیطی
2ـ برقراری و حفظ ارتباط بین اعضای سیستم فرماندهی
3ـ ‌طرح‌‌ریزی، سازماندهی، هماهنگی و هدایت عملیات
4ـ پشتیبانی همه جانبه از نیروها و تداوم آن در تمام مراحل عملیات
5ـ فرماندهی، کنترل و نظارت بر نیروها در صحنه عملیات
6ـ خنثی‌سازی اقدامات دشمن با استفاده از عملیات فریب، عملیات روانی، جنگ الکترونیک

 

تلفیق تصاویر پهپاد در GIS می تواند در تصمیم سازی فرماندهان میدانی نقش تعیین کننده ای ایفا نماید. حذف عامل نیروی انسانی و کاهش ریسک حفظ جان آنها یکی از عوامل مهم و استراتژیک جایگاه پهپادها در مجموعه C4ISR است، چرا که می توان محدوده فعالیت را گسترده تر نمود.

کاربردهای پهپاد در فرماندهی و کنترل، محدود به صحنه های نبرد و عملیات های نظامی نبوده و می توان در تمامی حوزه های زندگی روزمره از آن بهره جُست. این حوزه ها شامل امداد-نجات، پدافند غیرعامل، مدیریت بحران، مدیریت عملیات و خدمات شهری، خدمات عمومی و صنایع می باشند.

در سال های اخیر به منظور کاهش هزینه ها و ریسک، پهپادهای کوچک به شکل چشم گیری مورد توجه نیروهای نظامی قرار گرفته است.

بازنگری و تعیین موقعیت دقیق عوارض موجودِ مناطق غیرایمن، با حداقل هزینه های زیرساختی، عملیاتی و در زمان کوتاه با استفاده از پهپاد به عنوان روش مناسبی در ساختار یگان های اطلاعات و عملیات مطرح می باشد.

منابع هوایی بکارگیری شده در مبحث فرماندهی و کنترل شامل انواع هواپیماهای سرنشین‌دار و بدون سرنشین می باشد.

پرنده های بدون سرنشین علاوه بر تأمین خروجی های سه بعدی، مزایای متعددی از قبیل صرفه جویی در زمان، کاهش هزینه و نیاز کمتر به افراد متخصص و تجهیزات خاص نسبت به روش‌های سنتی فتوگرامتری و نقشه برداری زمینی را دارا می‌باشند.


شناسایی قابلیت‌ها و توانمندی‌های سیستم‌های آشکار سازی دشمن از قوائد اولیه دفاع غیر عامل می‌باشد، در نتیجه رصد و ایجاد پایگاه اطلاعاتی مبتنی بر پهپاد امری ضروری است.

کوچک سازی و ایجاد پهپادهای مختلف،افزایش توان تفکیک مکانی، طیفی، زمانی و ادیومتریک و ترکیب سنجنده های پانکروماتیک، چند طیفی، حرارتی، ابر طیفی، راداری، لیدار، دید در شب و سیستم‌های شناسایی دقیق اهداف متحرک زمینی بخصوص اهداف متحرک استتار شده توسط GMTI-Ground Moving Target Indicator  از مشخصات پهپادهای نظامی نسبت به پهپادهای تجاری است. با ترکیب صحیح تصاویر و اطلاعات سنجنده ها و استفاده از سیستم های پردازش تصویر طراحی شده برای این منظور میتوان به اطلاعات نظامی تصویری IMINT-Imagery intelligence بهتری دست یافت.

امروزه با توجه به اینکه جنگ ها از حالت کلاسیک و متقارن به وضعیت غیرکلاسیک، نامتقارن و شهری سوق داده می شوند، اهمیت مدل رقومی سطح زمین از شهرها اهمیت بیشتری یافته و کاربردهای دفاعی و امنیتی جدیدی را به همراه دارد.

این به معنی داشتن اطلاعات بیشتر و ارزیابی بهتر از خط دید پست های طرف مقابل می باشد.

تلفیق پهپاد و سیستم اطلاعات جغرافیایی کاربردهای بیشماری در امور نظامی و فرماندهی داشته و در جنگ های آینده نقش بسیار کلیدی را ایفا خواهد نمود، پهپادهای اطلاعاتی با قابلیت انجام انواع مأموریت های شناسایی، مراقبت، هدف یابی، جمع آوری و جنگ الکترونیک، آینده صحنه های نبرد خواهند بود.

تلفیق داده های دریافتی از سنجنده های LIDAR و فتوگرامتری پهپادی، مدل های سه بعدی بسیار دقیقی از سطح زمین ارائه می دهند، همچنین تلفیق داده های سنجنده های مختلف پهپادی در مناطق حساس جهت کشف و شناسایی استتارهای انجام شده و دفع تهدیدها بسیار کارآمد می باشد.

به صورت کلی تهدید تصویربرداری پهپادهای جاسوسی در امور شناسایی اهداف بسیار مهم و حائز اهمیت است، لذا مبحث فرهنگ سازی و بکارگیری اصول مناسب و بهینه در پدافندغیرعامل بسیار حیاتی می باشد.

رصد و ردیابی برخط با ابزار و تجهیزات رادیویی و اپتیکی پهپادهای جاسوسی از اولیت های پدافند عامل و غیرعامل بوده و نیازمند انجام مطالعات و تحقیقات علمی کاربردی و عملیاتی به منظور ارائه راهکارهای مناسب در مقابله با نفوذ و تصویربرداری هوایی می باشد.

لذا تشکیل یگان های پهپادی ژئوماتیک در رده های نظامی امری ضروری و اجتناب ناپذیر است.

پهپادها به دلیل سهولت استفاده و نیز سرعت مناسب در جمع آوری اطلاعات و امکان انتقال برخط جهت پایش و تحلیل، قابلیت بکارگیری در زمینه مدیریت و کنترل اغتشاش، شناسایی-کشف مسیربندی ها و اهداف احتمالی آشوبگران را دارا بوده و نقش مهمی در حفظ امنیت ملی ایفا خواهد نمود.

موسسه پهپاد | عباس ملاجعفری
تعداد بازدید : ۴,۹۹۴
کلیدواژه ها: موسسه پهپاد,پدافند هوایی,پهپاد در فرماندهی و کنترل,C4ISR,سیستم اطلاعات مکانی,تلفیق تصاویر پهپاد,پدافند غیرعامل,

نظرات بینندگان

تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید

فهرست موضوعات فعال تالار گفتگوی پهپاد

آخرین موضوعات فعال
زمان
۱۳۰۵ روز قبل
۱۳۰۷ روز قبل
۱۳۱۱ روز قبل